Supersnelrecht voor eenvoudige strafzaken


In eenvoudige strafzaken wordt regelmatig snelrecht en supersnelrecht toegepast.

Snelrecht
Snelrecht is een methode om minderjarige en meerderjarige verdachten snel en efficiënt te straffen wanneer zij bijvoorbeeld verdacht worden van het rijden onder invloed, winkeldiefstal, bezit van verdovende middelen, mishandeling of bedreiging.

Nadat de politie de verdachte voor een van de genoemde feiten heeft meegenomen naar het politiebureau, neemt de politie meteen contact op met de snelrechtsecretaris van het plaatselijke Openbaar Ministerie.

In overleg wordt beslist hoe het gepleegde feit wordt afgedaan. In de meeste gevallen wordt de verdachte voor de keuze gesteld om of binnen twee weken een opgelegd geldbedrag (transactie) te betalen of twee maanden later op een zitting van de rechtbank te staan (dagvaarding).

Supersnelrecht
Supersnelrecht betekent dat verdachten binnen de termijn van de inverzekeringstelling, dus binnen drie dagen, worden berecht. 
De zaken die behandeld worden op een supersnelrecht  zijn onder andere openlijk geweld, vernielingen, brandstichting en geweld tegen personen met een publieke functie. In verband met de korte termijn tussen aanhouding en behandeling ter zitting moet het gaan om bewijstechnisch gezien relatief eenvoudige zaken. Het Openbaar Ministerie, de rechter en de verdediging moeten tijdig kunnen beschikken over een compleet dossier.


Bent u in aanraking gekomen met politie of justitie of wenst u meer informatie over het snelrecht of supersnelrecht? Neem vrijblijvend contact met ons op:

T: 0492-544415
A: Mierloseweg 5, 5707 AA Helmond
E: secretariaat@braakmanadvocaten.nl

Gratis inloopspreekuur: dinsdag en donderdag van 16:30 uur tot 17:30 uur