Huwelijk in gemeenschap van goederen

In Nederland is het standaard om in gemeenschap van goederen te trouwen. Echtparen die bezittingen en schulden apart willen houden, kunnen bij een notaris huwelijkse voorwaarden op laten maken. Dat gebeurt in ongeveer een kwart van de huwelijken.

In november 2013 heeft een Kamermeerderheid van D66, PvdA en VVD aangegeven dat zij willen dat de voorwaarden van een huwelijk in gemeenschap van goederen worden aangepast. De partijen willen dat alleen zaken gemeenschappelijk worden die samen zijn opgebouwd tijdens het huwelijk.

Bezittingen, schulden, erfenissen en giften die voor het huwelijk zijn vergaard, zouden niet meer standaard moeten worden opgenomen in de gemeenschap van goederen. Deze aanpassing een modernisering inhouden en het moet voorkomen dat een van partijen bij een scheiding voor onaangename verrassingen komt te staan. Een voorbeeld is een vroegere schuld van de echtgenoot of echtgenote, die pas naar voren komt bij een scheiding.

Of deze wijziging wordt doorgevoerd is nog de vraag. In 2010 kwamen dezelfde partijen, tezamen met GroenLinks, met het voorstel om bij het huwelijk standaard huwelijkse voorwaarden op te stellen, in plaats van een gemeenschap van goederen. Het kabinet zag daar toen niets in.

 

Wilt u meer informatie over de gemeenschap van goederen, huwelijkse voorwaarden of de gevolgen van een echtscheiding? Neem dan contact met ons op.

 

Braakman Advocaten
Mierloseweg 5
5707 AA Helmond

T: 0492 - 54 44 15 

 

 

Gemeenschap van goederen, huwelijkse voorwaarden, echtscheiding

Keurmerken© Braakman Advocaten 2018, ontwikkeld door Sevenmiles